Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как климатичните промени ще променят лозарството в Гърция

13 септември 2021, 09:44 часа • 1767 прочитания

Изменението на климата означава, че екстремните метеорологични явления ще се повтарят непрекъснато и ще засегнат всички земеделски производители в Гърция. Лозарите ще трябва да се ориентират към отглеждането на нови сортове или да преместят част от лозята на по-високи места, каза пред РИА Новости Георги Канакис, член на Пелопонесския съюз на винопроизводителите, мениджър в износа и маркетинга на гръцко вино, предаде БГНЕС.

Според него в бъдеще ще има не само екстремни жеги през лятото, но и необичайни климатични условия през есента и зимата.

"Изменението на климата ще доведе до факта, че температурата в лозята ще се повиши и това ще се отрази на качеството. Трябва да направите, за да избегнете това влияние",- каза Канакис.

Според него една от мерките е да се засаждат лозя в по -високопланински райони, където е по -хладно, за да се запази високото качество на виното.

"Друг вариант е да се променят сортовете грозде. Има такива, които понасят високи температури по -добре, по -лесно е да се работи с тях в горещ климат. Това е голяма тема - как да се адаптира производството както на вино, така и на други култури към изменението на климата", смята експертът.

"Ние имаме предимството, че вече имаме повече лозя на надморска височина над 500-600 метра над морското равнище. Цяла серия първокласно вино идва от лозя с над 700 метра надморска височина. Това ни дава carte blanche и в бъдеще, че и при по-горещи лета ще поддържаме стабилно качество”, заяви Канакис.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес