Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Израел и Гърция подписаха най-голямата си сделка в областта на отбраната

18 април 2021, 12:30 часа • 1913 прочитания

Министрите на отбраната на Израел и на Гърция подписаха договор на стойност 1,65 млрд. долара за създаване и експлоатация на център за подготовка на пилоти на гръцките ВВС за срок от 22 години. Сделката е най-голямото споразумение в историята на двустранните отношения между Атина и Йерусалим, съобщи днес израелското министерство на отбраната.

Обучението на гръцките военни пилоти ще се извършва от компания „Elbit Systems”, като учебният център в Гърция ще бъде по модел на пилотската академия на Израел и ще бъде оборудван с 10 учебни самолета М-346, произведени от италианската компания „Леонардо”, цитира сайтът „A news” информацията от министерството.

„Elbit Systems” ще осигурят обучението, симулаторите и логистичната поддръжка, се казва още в съобщението на израелското ведомство.

Министърът на отбраната на Израел Бени Ганц подчерта, че това споразумение „ще укрепи партньорството и сътрудничеството между двете страни в областта на отбраната, икономиката и на политическо ниво”, както и че ще помогне за заздравяването на икономиките на Израел и Гърция.

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес