Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Изключително малък процент от хванатите в Гърция нелегални мигранти са сирийци

06 март 2020, 07:21 часа • 2078 прочитания

Гръцкото външно министерство обърна внимание на САЩ върху операцията на Турция за насочване на големи потоци от нелегални мигранти към гръцката граница, предаде БГНЕС.

На 28 февруари Анкара реши да спира сирийските бежанци, които искат да стигнат до Европа по море или по суша. Тази стъпка беше предшествана от инцидент в Идлиб, довел до смъртта на 36 турски войници. Както каза в понеделник турският президент Тайип Ердоган, „стотици хиляди бежанци са тръгнали за Европа и скоро броят им ще достигне милиони“.

Правителствените източници съобщиха за в. "Нафтемборики", че от сутринта на 29 февруари до 5 март са били осуети общо 36 649 опита за незаконно влизане в Гърция. Задържани са 252 души, но само 4% от тях са сирийци. 64% са от Афганистан, 19% от Пакистан, 5% от Турция, 2,6% от Сомалия. 5,4% са нелегални мигранти от Ирак, Иран, Мароко, Етиопия, Бангладеш и Египет.

Турция организира мащабна операция, целта на която е незаконното влизане в Гърция на хиляди нелегални мигранти. Това заяви първият заместник-министър на външните работи на Гърция Милтиадис Варвициотис на среща в Атина със заместник-помощника на държавния секретар на САЩ по европейските и евразийските въпроси Матю Палмър, съобщи пресслужбата на външното министерство на Гърция.

"Ситуацията на гръцко-турската граница, където се отбелязва организиран, мащабен опит за незаконно влизане в страната ни, беше в центъра на срещата", посочват от министерството.

Варвициотис информира събеседника за "настоящата ситуация на гръцко-турската граница и мерките, предприети от гръцкото правителство за ефективна защита на границите".

Още: "Заради мигрантите Турция подготвя иск срещу Гърция"

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес