Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ивица Дачич: КФОР да гарантира мира и сигурността на Косово

07 ноември 2022, 12:20 часа • 1602 прочитания

Излизането на сърбите от институциите на Косово е един вид народна съпротива заради отказа на косовските власти да сформират Асоциация на сръбските общини и заради опитите за налагане на независимо Косово, заяви сръбският външен министър Ивица Дачич.

„Сърбия е решена да защити нашия народ, ако има заплаха за сигурността. Знаем кой може да го направи - това е Курти, каза Дачич пред Радио Телевизия на Сърбия

Министърът припомни, че КФОР е в Косово е вече няма измъкване, „което означава, че или как ще постъпят в съответствие с Резолюция 1244 на Съвета за сигурност на ООН, за да гарантират мира и сигурността, или ще покажат ясно, че повече не се интересуват от това, тъй като са застанали открито на страната на Прищина”.

Още: Етническите сърби бойкотираха институциите в Косово

Според Дачич, решението на сърбите е „историческо” и „маските паднаха, за да се види дали все още е в сила Брюкселското споразумение, чието прилагане е отговорност на Брюксел”.

Той подчерта, че „в Сърбия никой не вярва”, че международната общност не е в състояние да влияе на Курти.

„Ако такива велики сили като САЩ, Великобритания, Германия, Франция, ЕС като цяло не могат да се справят с Курти, тогава това показва тяхната немощ или мълчаливо съгласие, което означава, че работят заедно с него”, заключи Дачич.

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес