Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Името на Македония раздели и средношколците в Гърция, чуват се призиви за обсада на училища

29 ноември 2018, 12:30 часа • 3854 прочитания

Преспанското споразумение мобилизира и учениците от средните училища в Гърция, предаде електронното издание на македонската медия „Фокус“.

Средношколците обявиха протести „за“ и „против“ договора за новото име на северния им съсед. С аргумента, че „демокрацията е продала Македония", ученици от средните училища в Северна Гърция организираха недоволство в Солун, което започна в часовете по обед. Организаторите му отправиха призиви за обсади на училища.

Техните връстници от Атина отговориха с призив за „антинационалистичен и антифашистки“ митинг в гръцката столица. Той се проведе паралелно с този в северния гръцки пристанищен град. От редакцията на изданието подчертават, че ако се съди по предварителните призиви и коментари, вероятно протестът в Атина ще събере повече хора.

Протестиращите развяха гръцки знамена и скандираха националистически лозунги не само срещу Македония, но и срещу Албания, коментират от атинския ежедневник Kathimerini.

Протестът бе организиран от ученици от десетки гимназии в Солун и околните му райони, които в продължение на дни остават затворени в знак на недоволство срещу предложената сделка за нормализиране на отношенията с Македония. Гръцкото правителство обвини дясната партия „Златна зора" в иницииране на протестите.

Actualno.com припомня, че премиерите Зоран Заев и Алексис Ципрас се разбраха за името "Република Северна Македония" през лятото на тази година, а договорът между Скопие и Атина бе подписан на гръцка територия - в Преспа.

Спорът за името бе нерешен проблем между Гърция и Бившата югославска република за официалното наименование на Република Македония, нейното население и нейния език. Напрежението по-рано ескалира до най-висока точка и се наложи международно посредничество, включително опити за резолюция от страна на ООН.

След подписването на споразумението редица световни лидери приветстваха историческото решение, което отваря вратите на Скопие към НАТО и Европейския съюз. И към настоящия момент обаче не престава недоволството от страна на различни крайни групи в Македония и Гърция, които не признават договора и протестират срещу поетите двустранни ангажименти.

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес