Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

И Северна Македония затвори границите си, наложи наказания за спекула с храни

20 март 2020, 09:43 часа • 1694 прочитания

Представителите на хранителната промишленост в Северна Македония увери гражданите, че няма необходимост от паника и презапасяване. В страната има достатъчно хляб, брашно, масло, мляко и млечни продукти, яйца, месо и месни изделия, съобщи МИА, цитирана от БГНЕС.

Не трябва да има притеснения и от евентуално поскъпване на цените. Оторизираните институции са на мнение, че това безпокои единствено търговците, за които печалбата е над всичко, но те ще бъдат обект на стриктен контрол.

Съгласно решението на правителството, цените, които бяха повишени след 11 март, ще трябва да се върнат на предишните си нива, заяви директорът на Държавната пазарна инспекция Стойко Пауновски. Онези, които не спазват мерките на правителството, са заплашени от глоба до 5 000 евро.

Той предупреди, че при извънредни обстоятелства, съгласно Наказателния кодекс, неспазването на правителствените решения може да доведе и до присъда от 1 година лишаване от свобода.

Актуална информация за разпространение на коронавируса у нас

Всички гранични пунктове на Северна Македония са затворени за македонските граждани, които искат да излязат от страната. Забранено е влизането на чужди граждани, пътници и транспорт, освен за транзитно преминаване на транспортни автомобили, за представители на дипломатическия корпус и притежаващите съответното разрешение от МВР.

Любов Павлова
Любов Павлова Отговорен редактор
Новините днес