Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Хърватия подписа 6 споразумения с Китай в различни сектори

10 април 2019, 19:00 часа • 2098 прочитания

Със среща между хърватския президент Колинда Грабар-Китарович и китайския премиер Ли Къцян приключи работно посещение в китайската делегация в Загреб, съобщава МИА.

След това китайският премиер отпътува до Дубровник, където ще се проведе бизнес форум за страните от Централна и Източна Европа и Китай.

По-рано Ли  се срещна също и с хърватския премиер Андрей Пленкович. „Това посещение е крайъгълен камък в отношенията между двете страни”, заяви Пленкович.

Двете правителства подписаха шест споразумения в Загреб, а още четири ще бъдат подписани утре в Дубровник. Договорите се отнасят до железопътния, селскостопанския сектор, науката, спорта, цифровото сътрудничество на държавната администрация с Хуауей и сътрудничество с хърватската банка за възстановяване и развитие. (

Следващият голям конкретен проект се очаква да бъде модернизирането ж-п линията Загреб-Риека и хърватските пристанища.

Китайската делегация се състои от 400 представители на китайски държавни и частни компании и банки, които ще се срещнат с ръководителите на държавите и правителствата Китайската инициатива 16+ (11 държави-членки на ЕС от Централна и Източна Европа, Македония, Сърбия, Босна и Херцеговина, Черна гора и Албания), както и бизнес форум с около хиляда участници.

Тодор Беленски
Тодор Беленски Отговорен редактор
Новините днес