Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Хиляди учители протестираха в Румъния заради ниски заплати

09 юни 2023, 22:45 часа • 1126 прочитания

Хиляди румънски учители излязоха на протест срещу заплащането в столицата Букурещ в края на третата седмица на стачка.

Учителите започнаха стачката си на 22 май за първи път от 2005 г. насам и оттогава хиляди излязоха на протести в цяла Румъния, скандирайки "Достойнство", "Осмеляваме се" и "Няма да се предадем".

Профсъюзите поискаха 25% увеличение на заплатите на учителите и инвестиции за подобряване на инфраструктурата и учебните пособия и настояха заплатите на новите учители да бъдат увеличени поне до средното за страната, предава БГНЕС.

Понастоящем един нов учител в Румъния получава около 2400 леи (521,65 USD) на месец, което е малко под половината от средната нетна месечна заплата в страната.

Коалиционното правителство обаче одобри само указ за повишаване на заплатите с 1000 леи (217,35 долара) месечно преди облагане с данъци и предложи годишни бонуси, финансирани от Европейския съюз.

Правителството е отделило малко над 3% от БВП за образователния сектор през тази година, въпреки че преди това обеща да увеличи разходите до 6% от БВП.

"За съжаление, решението на правителството не отговаря на нашите искания, затова ще продължим да се борим, докато не бъдем чути", заяви Лучия Паскару, която преподава от седем години, в рамките на петъчното шествие, в което според местните медии са участвали над 10 000 протестиращи. "Видяхме много по-добро заплащане в други сектори, дори в сектори, които не изискват висше образование", каза Паскару.

Профсъюзите заявиха, че стачните действия са безсрочни. Родителите и учениците досега са подкрепяли стачката, дори ако удължаването ѝ застрашава предстоящите изпити за дипломиране.

Правителството, което тази година не постигна достатъчно добри резултати по отношение на приходите си и е подложено на натиск да намали бюджетния дефицит, се ангажира да промени законодателството си за заплатите в целия публичен сектор в рамките на пакета от реформи, договорен с Европейската комисия, в замяна на средства за възстановяване.

По-рано тази седмица здравните работници и полицията също организираха протести във връзка със заплащането и инвестициите, като предупредиха за възможни стачни действия.

Ако законопроектът за заплатите в публичния сектор бъде одобрен, той ще доведе до постепенно увеличение на заплатите, но законодателството ще влезе в сила едва през следващата година, когато Румъния ще има парламентарни и президентски избори.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес