Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Гърция се опитва да изпрати 1 600 деца-бежанци без придружител в други държави от ЕС

01 май 2020, 12:42 часа • 4016 прочитания

Гръцкото министерство на миграцията заяви, че Финландия се е съгласила да приеме 100 непридружавани деца-бежанци и 30 възрастни, подали молба за убежище, съобщи БГНЕС. Така броят на държавите, започнали да приемат мигранти от гръцките бежански лагери се увеличава. През февруари финландското вътрешно министерство заяви, че ще приеме до 175 лица, търсещи убежище, от лагери в Кипър, Гърция, Италия и Малта, за да „облекчи хуманитарната ситуация“ на бежанците в средиземноморските държави-членки на Европейския съюз (ЕС).

Транспортирането на децата и възрастните, чиито семейства вече се намират във Финландия, ще започне през следващите седмици и трябва да приключи до края на май. Десетки хиляди бежанци и мигранти, включително деца без придружител, живеят в трудни условия в пренаселените лагери на няколко гръцки острова. Част от мигрантите са преместени в лагери, апартаменти и центрове за настаняване в континенталната част на страната. През последните седмици 12 деца бяха приети в Люксембург и 47 в Германия.

Гърция се опитва да изпрати 1 600 деца-бежанци без придружител в други държави от ЕС. Министерството на миграцията заяви, че е получило от Австрия 60 специално пригодени контейнери, които да бъдат използвани за жилища, здравни заведения и карантина при съмнения за случаи на коронавирус. Австрийското правителство е обещало да изпрати 181 такива съоръжения. 40 от новопристигналите контейнери ще бъдат изпратени на остров Самос, където се намира най-пренаселеният бежански лагер в Гърция. 10 от тях ще бъдат ползвани за покриване на неотложни нужди, а останалите 30 ще станат част от нов лагер, който се изгражда на острова.

Атанаска Маркова
Атанаска Маркова Отговорен редактор
Новините днес