Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Гърция се опасява от тероризъм, засилва мерките за сигурност

18 октомври 2023, 11:24 часа • 1720 прочитания

Гърция повиши мерките за сигурност заради опасения от терористичен акт. Засилен е контролът на граничните пунктове, предава БНР.

Гръцките служби за национална сигурност засилиха контрола на всички гранични пунктове. Увеличени са екипите по летищата.

На сухопътната и морската граница също властите са в повишена готовност за реакция. Летището в Атина е под специален надзор, защото през него се извършва транспортиране на чужди граждани от Израел.

Още: Гърция засили мерките за сигурност заради войната в Израел

Проверки сред мигрантите

Проверяват се всички мигранти и бежанци от страни в Близкия изток. В социалните мрежи се появи видео с въоръжени лица, които демонстрират, че притежават гръцки документи за пребиваване и бежански статут.

Случаят се разследва, но няма официален отговор от министерството по миграцията, въпреки настоятелно запитване от медиите.

Проучват се лица, които би могло да се съпричастни към терористичните атаки в Европа, съобщават телевизионните медии днес.

Още: За опасност от терористични актове в Швеция предупредиха от Великобритания

Гръцките служби за сигурност са в контакт с европейските за обмяна на информация.

Засега няма повишение на нивото на опасност

На извънредно заседание на правителствения съвет за национална сигурност премиерът Кириакос Мицотакис обсъди със службите всички аспекти на кризата с акценти върху вътрешна и международна сигурност.

Антитерористите проверяват за връзки на мигранти в страната с радикални ислямисти. Засега нивото на опасност за Гърция не е повишено.

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес