Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Гърция продължава да отблъсква мигранти, Турция да ги вкарва (ВИДЕО)

09 март 2020, 11:49 часа • 5756 прочитания

Гръцките власти съобщиха, че са попречили на 1646 души да влязат в страната между неделя сутринта и тази сутрин.

Двама мъже - един египтянин и един мароканец - са арестувани, съобщиха в страната.

Десетки хиляди мигранти се опитват да преминат в Гърция, след като Турция заяви на 28 февруари, че вече няма да се опитва да ги задържи на своя територия - според правилата на споразумението от 2016 г. между Анкара и Европейския съюз.

В неделя турският президент Реджеп Ердоган призова Гърция да "отвори вратите си" за бежанците.

Припомняме, че видеоклип, публикуван от гръцкото правителство снощи, показа как турски брониран автомобил сваля част от оградата по границата с Гърция.

Под видеоклипа е публикувана информация, според която турски брониран автомобил за гранично наблюдение се опитва да свали част от огражденията с дърпане.

Както уточнява в. „Катимерини”, става въпрос за превозно средство HIZAR/ATES, оборудвано с уреди за дневно и нощно наблюдение на границата. Турция е получила тези автомобили през 2019 г. като 75 % от тях са закупени с европейски средства. Автомобилът е снабден с мощен двигател и може да се катери и спуска по склонове, както и да минава през пресечени местности. Вижте подробности за действията на турските сили в този материал.

Друго видео пък показва как турски полицай кара насила мигранти да прекосяват границата с Гърция. То е снимано от някой от мигрантите и на него се вижда и чува (клипът е с английски субтитри) как един от полицаите казва на хората, сред които има жени и деца: "излизайте от буса, ще отидете от другата страна", и че турска лодка ще ги откара до гръцкия бряг.

Когато те отказват, полицаят започва да започва да им крещи да слизат и да ги удря. А за още по-голяма "убедителност" размахва пистолета си и демонстративно го зарежда.

Тодор Беленски
Тодор Беленски Отговорен редактор
Новините днес