Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Гърция призова за незабавно прекратяване на военните действия в Близкия изток

27 май 2024, 20:32 часа • 1108 прочитания

Министърът на външните работи на Гърция Йоргос Герапетритис участва днес в заседание на Съвета по външни работи на ЕС, което се проведе в Брюксел, предаде за БТА гръцката агенция АНА-МПА.

В изявление при пристигане за срещата той призова за незабавно спиране на всички военни действия в Близкия изток и каза, че заложниците трябва да бъдат освободени, да бъдат отворени допълнителни хуманитарни коридори и „ние трябва да работим за решение с две държави , което според мен е общото звено за нас."

Още: Нов световен ред при независимост на Палестина? Говори Мохамед Халаф (ВИДЕО)

Той съобщи, че възнамерява да предложи създаването на съвместна работна група, съставена от министрите на външните работи на арабските държави и на ЕС, която да осигури „ефективни преговори за незабавен мир“. Той допълни, че при тези обстоятелства „утре може да е много късно“.

„В условията на две войни ЕС трябва да предприеме допълнителни инициативи, силни и осезаеми, за да изрази солидарността си към мира и просперитета. Що се отнася до Украйна, трябва да предприемем допълнителни инициативи, за да изразим нашата солидарност с нея. Това не е само териториална война почтеност или суверенитет. Това не е само война за териториална цялост или суверенитет. Това е война, която идентифицира необходимостта от господство на международното право и от осъждането на всеки ревизионизъм и можем да видим как този ефект може да се приложи и в Европа", каза Йоргос Герапетритис.

Още: Стрелба между израелски и египетски военни в Рафах с убит: ЦАХАЛ разследва инцидента

"Що се отнася до Близкия изток, ще имаме честта да приемем петима министри от арабските държави и генералния секретар на Арабската лига. Това ще бъде уникална възможност да координираме нашата дейност. Мисля, че всички сме съгласни със същността на нашата политика: трябва незабавно да спрем всички военни действия, трябва да освободим заложниците, трябва да работим по допълнителни хуманитарни коридори и трябва да работим по решение за две държави, което, мисля, е общото звено за нас. В същото време трябва да дадем правомощия на палестинската власт в процеса на по-нататъшна легитимност и трансформация на палестинската територия. Освен това бих искал да кажа, че ще предложа съвместна работна група, включваща външни министри както от арабските страни, така и от ЕС, които ще могат да се обърнат към двете страни, за да гарантират, че има ефективни преговори за незабавен мир. Утре може да е много късно при тези обстоятелства", предупреди гръцкият външен министър. 

Още: Десетки загинали и ранени след израелски удар по Рафах (ВИДЕО)

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес