Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Гърция парализирана от стачки: Профсъюзите с 24-часова стачка заради влаковата катастрофа

16 март 2023, 09:50 часа • 1941 прочитания

Гръцките профсъюзи започват днес 24-часова стачка и планират демонстрации в големите градове, за да изразят възмущението си от влаковата катастрофа миналия месец, която отне живота на 57 души.

Стачката, свикана от водещите синдикати в частния и публичния сектор в страната, ще наруши работата на транспорта и държавната администрация. Тъй като към стачката се присъединяват и ръководителите на полети, в четвъртък няма да има пътнически полети от и за Гърция, съобщиха летищата. Фериботните услуги също ще бъдат преустановени.

Смъртоносната катастрофа се случи малко преди полунощ на 28 февруари, когато пътнически влак се блъсна челно в товарен влак в Централна Гърция, след като и двата по погрешка бяха оставени да се движат по един и същи коловоз. Повечето от пътниците са били студенти, които са се връщали от ваканционен уикенд.

ОЩЕ: Българин е сред загиналите в зверската влакова катастрофа в Гърция

Трагедията разкри трупани от десетилетия пропуски в безопасността на гръцките железници и оказа сериозен натиск върху консервативното правителство преди националните избори.

Началникът на гарата и трима други служители на железниците бяха обвинени, но общественият гняв се съсредоточи върху дългогодишното лошо управление на мрежата и страната беше разтърсена от поредица от понякога насилствени масови протести. Миналата седмица около 65 000 души участваха в демонстрации в цялата страна, включително около 40 000 в Атина.

Министърът на транспорта на Гърция подаде оставка след катастрофата, а премиерът Кириакос Мицотакис се опита да успокои обществения гняв, като се извини многократно и обеща прозрачно разследване.

Министърът на транспорта Гиоргос Герапетритис заяви тази седмица, че железопътното движение постепенно ще се възобнови от 22 март. В сряда Герапетритис заяви, че докладът на експертната комисия, разследваща трагедията, ще бъде представен след месец. Отделно от това следователите са започнали разследване на евентуално лошо управление на средствата за железниците през последните 15 години.

Герапетритис и бившите министри на транспорта ще се явят пред парламентарна комисия в понеделник, за да отговорят на въпроси на депутатите относно трагедията.

В условията на нарастващ обществен гняв седмици преди изборите преднината на Мицотакис от 7,5 пункта в социологическите проучвания е намаляла наполовина, сочат последните проучвания.

ОЩЕ: ЕС праща експерти в Гърция за подобряване на железопътния транспорт 

Премиерът е подложен на атаки заради това, че първоначално посочи като причина за инцидента "човешка грешка" и обвини дежурния по това време началник гара, за когото се твърди, че случайно е насочил влаковете към същия участък от релсите.

Железопътните профсъюзи обаче отдавна предупреждават за проблеми в недофинансираната и с недостатъчно персонал железопътна мрежа.

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес