Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Гърция отряза парите на "Златна зора"

23 октомври 2013, 08:08 часа • 19188 прочитания

Гръцкият парламент гласува в сряда вечер за приемането на поправка в закона, позволяваща прекратяването на държавното финансиране на партиите, в случай на съдебно преследване на техните лидери за престъпления.

Решението засяга крайнодясната партия "Златна зора", чиито лидери са обвинени в създаване и ръководене на престъпна организация. Прокуратурата иска да бъде признае цялата партия за престъпна организация. Делото започна след убийството на рапъра антифашист Павлос Фисас от неонацисти на 18 септември.

Гласуването се състоя по искане на 18 депутати от влизащата в управляващата коалиция партия ПАСОК. То бе прието с гласовете на 235 от общо 300 депутати и беше поименно. Предложението беше подкрепено и от най-голямата парламентарна опозиционна партия СИРИЗА (Коалиция на радикалната левица).

"Правителството не може да допусне държавата и данъкоплатците да бъдат използвани за финансиране на криминални и терористични организации, които се опитват да работят под прикритието на една политическа партия", каза министърът на вътрешните работи Янис Михелакис.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес