Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Гърция отрича, че не е подкрепила преговори за влизане на Северна Македония в ЕС

20 юни 2019, 06:50 часа • 2420 прочитания

Не е вярно, че Гърция, Белгия и Люксембург не са се съгласили да бъдат започнати преговори с Република Северна Македония за влизане в Европейския съюз. Това обобщава в свой материал македонският телевизионен канал "Нова ТВ", позовавайки се на официални изявления от съответните дипломатически представителства.

Появи се информация, че Гърция се е въздържала по време на дискусията на последното заседание на Съвета на министрите по общи въпроси, а Франция, Холандия, Германия, Белгия, Люксембург, Испания и Дания са били против. Това написа в Twitter Антонио Милошоски, бивш македонски външен министър, пише Агенция "Фокус".

От гръцкото външно министерство коментираха темата така: "На последния Съвет по общи въпроси Гърция изрази силната си подкрепа за започване на преговори за членство между Северна Македония и ЕС. Действително Договорът от Преспа е въвел нова ера в приятелството и сътрудничеството между Гърция и Северна Македония и очакваме с нетърпение по-нататъшната подкрепа на съседната ни страна в следващите стъпки към постигане на съответните критерии за присъединяване, като непрекъснато напредва към постигане на целта - членство в ЕС".

Подобна е позицията и на белгийското външно министерство: "Тези информации са неправилни. Позицията на Белгия е, че сме отбелязали положителния анализ на ЕК и я споделяме. Ние също така признаваме като историческа стъпка споразумението от Преспа. Както знаете, вчера не беше възможно да се намери компромис между държавите-членки на Съвета по общи въпроси, но Белгия ще продължи да работи конструктивно за започване на преговори."

МВнР на Люксембург публикува изявление, в което се цитира позицията на министър Жан Аселборн, обявена на заседанието на Съвета на ЕС, с подкрепата за започване на преговори със страната: "Министър Аселборн подчерта, че за Северна Македония Съветът трябва да даде положителен отговор, като вземе предвид, наред с другото, историческото споразумение за името и напредъка на страната, която е кандидат от 2005 г. насам.

Словашкият външен министър Мирослав Лайчак пък заяви в Скопие, че в Люксембург никоя държава-членка не се е противопоставила на преговорите със страната.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес