Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Гърция отправи послание срещу популизма на националния си празник

26 март 2019, 08:40 часа • 717 прочитания

Гърция отбеляза 198-та годишнина от началото на гръцката война за независимост на 25 март 1821 г. срещу 400-годишното османско владичество с традиционен военен парад в центъра на Атина, предаде БГНЕС.

Войници и механизирани части на гръцките въоръжени сили бяха разположени пред сградата на парламента, военни самолети и хеликоптери се носеха над тълпата, докато хората аплодираха и размахваха гръцки национални флагове.

В посланието си за празника президентът на Гърция Прокопис Павлопулос призова гърците да продължат да защитават свободата, приятелството и сътрудничеството между народите. "Нашите предци се бориха за свободата на всеки човек, защото за гърците свободата е неразделна част от човешкото съществуване. Затова днес се борим за свободата на всички народи отвъд нашите граници. Това е много важно що се отнася до нашето голямо европейско семейство в навечерието на изборите за Европейски парламент", каза Павлопулос пред пресата след парада, визирайки изборите през май.

"Всички сме наясно, че силите на популизма и расизма, които граничат с нацизма, открито се борят срещу европейската структура, търсят разпадането на европейската демокрация и европейската цивилизация. Всеки европейски гражданин, включително гърците, трябва да отправи към тях това послание на изборите: Вие няма да успеете”, подчерта гръцкият президент.

"Трябва да погледнем назад към нашата история и да се учим. Ние сме вдъхновени от героите от 1821 г., които дадоха кръвта си, за да можем да живеем днес в свободна страна," каза министърът на националната отбрана Евангелос Апостолакис. "Въоръжените сили на Гърция защитават териториалния суверенитет на страната и подкрепят укрепването на мира и сътрудничеството в региона", подчерта министърът.

В допълнение към военния парад в центъра на гръцката столица, хиляди гръцки младежи участваха в студентски паради в цялата страна.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес