Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Гърция официално обяви ще праща ли войници в Украйна

12 март 2024, 09:15 часа • 2756 прочитания

Гърция няма да изпрати войски в Украйна. Новината обяви заместник-министърът на отбраната Янис Кефалогианис, предаде гръцкото издание Kathimerini.

Темата стана актуална след като в края на февруари френският президент Еманюел Макрон не изключи изпращане на сухопътни западни войски в Украйна в даден етап от бъдещето. Той го заяви на среща в Париж с партньорите на Киев, но не срещна одобрение. Единствено естонският премиер Кая Калас каза, че все пак нищо не може да бъде изключено като вариант. ОЩЕ: Макрон обяви сценария, при който Франция ще се намеси с военни в Украйна

Поводът за гръцката позиция

Повод за думите му станаха двата гръцко-американски меморандума за сътрудничество относно разполагането и настаняването на гръцки отбранителен персонал в американската армия, които бяха одобрени в с мнозинство в парламентарната комисия по външни работи и национална отбрана. 

Няма задни врати по темата за Гърция

„Очевидно това не са меморандуми за сътрудничество, които отварят задната врата за изпращане на войски в Украйна... няма задни врати при никакви обстоятелства“, категоричен бе Кефалогианис. 

 „Чрез това сключване на меморандумите със САЩ се създава допълнителен канал за комуникация и сътрудничество между въоръжените сили на двете страни и двете държави и допринася за консолидирането на стратегическото отбранително партньорство между Гърция и САЩ“, каза той. ОЩЕ: Турция и Гърция имаха съвместно военно учение в Егейско море (СНИМКИ)

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес