Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Гърция може да проведе референдум за реформите

12 март 2015, 13:10 часа • 9501 прочитания

Възможно е в Гърция да се организира референдум, ако страната постигне споразумение с кредиторите. Това заяви гръцкият министър на финансите Янис Варуфакис

Референдумът ще бъде за реформите, които Гърция трябва да проведе, за да получи финансова помощ. "Не мога да изключа такава възможност. Споразумението, което ще постигнем с партньорите ще бъде представено пред парламента, но не е лоша идеята да има референдум за него", подчерта Варуфакис, цитиран от БГНЕС.

Той обясни, че ако споразумението с кредиторите не бъде постигнато до края на април, това би могло да се оцени като поражение за Европа.

На вчерашен аукцион Гърция успя да продаде тримесечни съкровищни бонове (T-bills) за 1,3 млрд. евро в опит да набави необходими средства преди предстоящо в края на седмицата поредно плащане на задължения към МВФ за 350 млн. евро и падеж по същото време на краткосрочни гръцки облигации за 1,6 млрд. евро.

Пак вчера стана ясно, че Гърция ще получи 555 млн. евро в брой от преференциални акции на гръцката държава, използвани за рекапитализиране на банките в страната по време на разгара на финансовата криза, и от парите, които по-късно бяха предоставени на Фонда на Гърция за финансово стабилизиране (HFSF), като част от усилията за рекапитализиране на гръцките банки.

Деница Райкова
Деница Райкова Отговорен редактор
Новините днес