Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Гърция, Кипър и Израел подписват за нов голям газопровод

01 януари 2020, 18:38 часа • 4970 прочитания

В четвъртък в Атина Гърция, Кипър и Израел ще подпишат междуправителствено споразумение за изграждането на газопровода EastMed за природен газ, а министърът на икономическото развитие на Италия Стефано Патуанели, който отговаря и за енергетиката, изпрати писмо за подкрепа на проекта до гръцкия си колега, министъра на околната среда и енергетиката Костис Хадзидакис, съобщи в. "Катимерини".

"Бих искал да изразя най-сърдечните си пожелания за успеха на инициативата, която Италия продължава да подкрепя в рамките на европейските проекти от общ интерес", посочва Патуанели в писмото си, според БГНЕС.

Споразумението ще бъде подписано от Хадзидакис и неговите колеги от Кипър Йоргос Лакотрипис и Израел Ювал Щайниц. Кипърският президент Никос Анастасиадес и премиерите на Израел Бенямин Нетаняху и на Гърция Кириакос Мицотакис ще присъстват на церемонията по подписването.

По-рано в четвъртък, Публичната газова корпорация на Гърция (DEPA) и компанията за проучване и добив на нефт и газ Energean Oil & Gas ще подпишат писмо за намерение за осигуряване на природен газ от газопровода EastMed.

Според гръцкото министерство на енергетиката тръбопроводът ще осигури доставката на природен газ за райони в Гърция, които в момента нямат достъп до националната мрежа за природен газ - като Крит, Пелопонес и Западна Гърция. Това ще доведе до заместване на петрола с природен газ и ще помогне за намаляване на емисиите на въглероден диоксид в тези региони.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес