Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Гърция иска помощ от ЕС, за да спре лодките с мигранти преди да стигнат до Европа

17 юли 2023, 06:19 часа • 890 прочитания

Гърция иска ЕС да спре лодките с мигранти още преди да стигнат до Европа, пише "Политико".

В интервю новоназначеният гръцки министър по въпросите на миграцията Димитрис Кайридис призова ЕС да възобнови операцията, която има за цел да спре мигрантите, преди да напуснат Либия - обща отправна точка за търсещите убежище, които идват в Европа.

ОЩЕ: Мицотакис: Не е справедливо Гърция да се справя сама с миграцията

Призивът идва в момент, когато гръцкото правителство се бори с обвиненията в небрежност, след като при корабокрушение загинаха стотици мигранти, пътуващи към Европа от Либия. Оцелелите твърдят, че опитът на гръцката брегова охрана да изтегли плавателния съд е довел до преобръщането му, а различни медийни свидетелства показват, че лодката е била в застой в продължение на часове, преди бреговата охрана да се намеси.

"Тези трагедии ще продължат да се случват, ако не спрем заминаването от Либия и други места на кораби, които са негодни за плаване. За съжаление, ще има случаи, в които просто ще е невъзможно винаги да се спаси човешки живот", каза Кайридис.

Според Кайридис едно от решенията за избягване на други трагедии е ЕС да възобнови операция "София" - ръководена от ЕС военноморска мисия, предназначена да прекъсне контрабандните маршрути в Средиземно море, която беше официално отложена през 2020 г.

"Подкрепяме започването на операция "София плюс" за прекъсване на маршрутите за контрабанда на мигранти от Либия", заяви Кайридис пред изданието по време на първото си посещение в Брюксел, където се срещна с еврокомисаря по вътрешните работи Йохансон.

ОЩЕ: Нов сигнал за кораб с мигранти край Гърция

"Корабите на ЕС ще се намират в либийските териториални води със съгласието на местното правителство, което, надявам се, ще бъде прието", добави той.

ЕС все още не е решил как да реагира на корабокрушението на "Адриана". В четвъртък Европейският парламент подкрепи необвързваща резолюция, в която се настоява ЕС да създаде общоевропейска операция за издирване и спасяване на мигранти. Някои дипломати обаче се опасяват, че това само ще насърчи заминаването на мигранти от Северна Африка и ще подхрани бизнес модела на трафикантите на хора.

Йохансон отказа да подкрепи този подход по време на напрегнатото изслушване в сряда.

Гръцкото предложение обаче е малко по-различно от предложението на Европейския парламент. По същество то ще бъде насочено към блокиране на тръгването на лодките, като по този начин ще се прекъснат контрабандните маршрути през Средиземно море. Критиците обаче изтъкват, че Либия традиционно не е склонна да допуска кораби на ЕС в териториалните си води за подобни усилия и че нейните центрове за задържане нарушават правата на мигрантите.

Кайридис също така защити гръцката брегова охрана от критиките, че е пренебрегнала многобройните предложения за помощ от страна на граничната агенция на ЕС Frontex.

Министър Кайридис изтъкна, че през последните години гръцката брегова охрана е спасила хиляди мигранти, и отклони всякаква преценка за неотдавнашните ѝ действия от текущото национално разследване.

"Ако някой бъде признат за виновен, ще има последствия", каза той. "Но засега не трябва да се поддаваме на политическия натиск".

Кайридис се противопостави на свидетелствата на оцелели, които обвиняват гръцките власти, че са влачили кораба с мигранти и в крайна сметка са причинили преобръщането му. Той посочи, че тези показания "не са категорично доказателство" и че траулерът не би могъл да бъде теглен на буксир без съгласието на намиращите се на борда.

Трагедията засили натиска върху ръководителя на Frontex Ханс Лайтенс да прекрати операциите на агенцията в Гърция поради липсата на сътрудничество от страна на страната.

Но Кайридис предупреди, че подобен ход би бил "напълно контрапродуктивен", тъй като работата на агенцията "е от първостепенно значение за спасяването на повече човешки животи".

Отделно от това министърът защити гръцкото правителство от обвиненията, че възприема твърд подход към миграцията, равен на този на унгарските и полските крайнодесни лидери Виктор Орбан и Матеуш Моравецки.

Кайридис също така защити гръцката брегова охрана от критиките, че е пренебрегнала многобройните предложения за помощ от страна на граничната агенция на ЕС Фронтекс.

"Мицотакис не е Орбан", каза Кайридис. "Унгария и Полша не искат Фронтекс и гласуваха против Пакта за миграция и убежище" - препратка към неотдавнашното споразумение на ЕС за преразглеждане на начина, по който обработва и преразпределя мигрантите.

"Ние бяхме държавата, която се колебаеше, за да може пактът да бъде приет", добави той.

Кайридис заяви, че крайната десница и крайната левица просто използват миграцията като оръжие, за да "унищожат политическия център, олицетворяван от френския президент Еманюел Макрон и Мицотакис".

ОЩЕ: 34 мигранти са в неизвестност, след като лодката им потъна край Тунис

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес