Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Гърция има план за постепенно изтегляне на мигрантите от границата с Македония

16 март 2016, 12:41 часа • 2327 прочитания

Гръцкото правителство ще започне постепенното изтегляне на мигранти от границата с Македония, съобщи гръцкият в. Етнос“, допълвайки, че кабинетът на премиера Алексис Ципрас вече е изработил план за действие и смята да започне неговото осъществяване в скоро време.

Целта е мигрантите възможно най-бързо да бъдат настанени в приемни центрове По последна информация в момента на Идомени /Сухово/ в момента се намират 14 000 души, припомня БГНЕС.

По повод масовото нахлуване на мигранти в Македония от лагера в Идомени /Сухово/, гръцкият премиер Ципрас заяви, че комисариатът на ООН за бежанците и неправителствените организации трябва да „контролират разпространяването на лъжлива информация между мигрантите“. Той също така се обърна към мигрантите на границата като им каза да се откажат от опитите да останат в региона, тъй като Балканският маршрут е затворен и няма да бъде повторно отворен.

Гръцкото издание „Прото тема“ сравни ситуацията в Идомени /Сухово/ с тази на пристанището в Пирея, където всеки ден пристигат все повече бежанци от островите. В момента техният брой е 3400 души като се очаква да пристигнат още. Вестникът също така посочва, че Анджелина Джоли, която вчера се срещна със сирийски бежанци в Ливан, е отменила днешното си посещение на Лесбос.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес