Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Гърция и Тройката с предварително споразумение след дълги преговори

18 март 2014, 15:34 часа • 17993 прочитания

В крайна сметка Гърция може би ще получи поредно финансово подпомагане. След дълги преговори южната ни съседка и кредиторите - ЕЦБ, ЕС и МВФ, достигнаха до предварително споразумение за нов транш, предаде БГНЕС.

Европейската комисия прояви по-голяма сдържаност на пресконференция днес на обяд, но обяви, че е постигнато "споразумение по основните точки". "Мисля, че ще можем да изпратим декларация днес", заяви Саймън О`Конър, говорител на еврокомисаря по икономическите и валутните въпроси Оли Рен.

"Преговорите бяха дълги, защото това са сложни въпроси, но важното е, че сега сме много близо до споразумение на ниво екипи", каза още говорителят. Четвъртият одит, който започна в края на септември м. г. в рамките на втората спасителна програма, трябваше да завърши преди няколко седмици.

След като преговорите бяха прекъснати в средата на декември, високопоставените представители на Тройката кредитори се върнаха в Атина в края на февруари. Одитът е от ключово значение за деблокирането на оставащите заеми в рамките на втората спасителна програма. През декември бяха отпуснати 1 милиард евро, но този път Гърция разчита на размразяването на около 8,5 милиарда евро.

Деница Райкова
Деница Райкова Отговорен редактор
Новините днес