Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Гърция е в трепетно очакване на утрешните избори

24 януари 2015, 15:20 часа • 12092 прочитания

826 журналисти от 45 страни ще отразяват извънредните парламентарни избори в Гърция утре. Пратениците на световните медии са с 35 на сто повече в сравнение с предишните парламентарни избори в страната през 2012 г., съобщават медиите в Атина.

В деня на размисъл днес в Гърция лидерите на политическите партии бяха на по чашка на срещи с журналисти и партийни функционери.

Водачът на консерваторите Андонис Самарас изрази надежда, че неговата партия Нова демокрация ще е победител на изборите. "Отиваме твърдо с мисълта да спечелим 14-те на сто от избирателите, които все още се колебаят за кого да гласуват, и те ще са наши", каза той, предаде БТА.

Някои гърци очакват неделния ден с тревога, други с надежда. Според последните допитвания опозиционната лява коалиция Сириза води с между 3 и 6% пред консервативната партия "Нова демокрация" на премиера Андонис Самарас. Ако не стане нещо непредвидено, тя ще спечели изборите, информира ТАСС.

Но лявата партия може и да не сформира правителство. Според гръцкото законодателство първата партия автоматично получава 50 места в 300-местния парламент, дори да изпреварва само с половин процент втората партия. Тя получава правото да сформира кабинет, но ако не получи абсолютното мнозинство (най-малко 155 места), ще трябва да се договаря за коалиция. Ако и тогава не успее, мандатът за сформиране на правителство се предоставят на втората партия.

Така че теоретично "Нова демокрация" има шанс за правителство дори да е втора съгласно изборните резултати. Подобна бе ситуацията на предишните предсрочни избори през 2012 г - нито една партия не успя да сформира коалиционно правителство и Гърция отиде повторно на предсрочни избори.

Сириза обещава да отмени политиката на затягане на коланите, да реализира своя програма за балансиран бюджет и да се договори с кредиторите за опрощаване на част от дълга на страната.

На свой ред "Нова демокрация" алармира, че това ще доведе до сблъсък с кредиторите, до отказ от предоставяне на нови кредити, лишаване на страната от финансиране и в крайна сметка до излизането й от еврозоната, информира БГНЕС.

Петър Чернев
Петър Чернев Отговорен редактор
Новините днес