Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Гърция е притеснена от евентуални джихадистки атаки в Северна Македония

27 февруари 2019, 19:35 часа • 3322 прочитания

Службите за сигурност в Гърция и в по-широкия регион са загрижени за присъствието на десетки етнически албанци в Северна Македония, които в предходните години са се били в редиците на близкоизточната радикална групировка „Ислямска държава“ и други джихадистки организации в Сирия и Ирак. Това съобщава ексклузивно електронното издание на водещия атински ежедневник Kathimerini, цитирано от "Фокус".

Гръцката полиция и по-специално Oтдела за борба с тероризма, е притеснен от информация за 156 заподозрени джихадисти, за които са получили предупреждение в рамките на среща в Солун през декември 2017 г. с участието на началниците на полицията на Гърция, Албания, България и тогавашната Бивша югославска република Македония.

Македонската полиция е информирала гръцките си колеги за 156 етнически албански „джихадисти“, които са пътували до Сирия и Ирак в периода между 2013 г и 2015 г., за да се присъединят към „Ислямска държава“ и свързаната с „Ал Кайда“ организация „Джабхат ан-Нусра“.

Предполага се, че най-малко 86 от тези бойци са се върнали в родината си.

Опасенията се увеличиха по-рано този месец, когато властите в Северна Македония заявиха, че са предотвратили планиран „терористичен акт" от поддръжници на „Ислямска държава“ и са конфискували „предмети и устройства, свързани с евентуална атака".

Гръцките полицейски източници разкриват пред изданието, че техните колеги от Северна Македония не са ги информирали за резултатите от разследването им по повод предотвратения терористичен акт.

Посолството на САЩ в Скопие също изрази загриженост, като издаде предупреждение по-рано този месец за „повишен риск от терористични атаки, вдъхновени от екстремистка идеология в Северна Македония".

„Терористичните организации и индивиди, вдъхновени от екстремистка идеология, имат намерение да атакуват цивилни граждани, включително американски граждани, които пътуват в чужбина", бе казано в съобщението в посолството.

Деница Райкова
Деница Райкова Отговорен редактор
Новините днес