Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Гърция е готова с предложението за реформи, Каменос не го подписа

10 юли 2015, 07:33 часа • 15610 прочитания

Както още снощи (9 юли) стана ясно, Гърция поиска трети спасителен пакет за своята икономика от еврозоната. Исканият заем този път е в размер на 53,5 млрд. евро, като тези пари трябва да ѝ стигнат да покрият падежи по дълговете ѝ до 2018 година. В замяна Атина предлага да наложи данъци по отношение на туризма, особено на островите и да видгне данъчното бреме за корабните компании. Точно гръцките корабостроители заплашиха, че ще изнесат бизнеса си, ако им бъдат вдигнати данъците.

Според текста на предложенията, публикувани от гръцкото правителство, Гърция иска решение "да се коригира" огромният й държавен дълг, който е 180% от БВП, както и "пакет от 35 милиарда евро", предназначен за растеж.

Освен данъци за туризма и корабостроителите, Гърция предлага орязване на разходите за отбрана, точен график и списък за приватизация на държавни предприятия – например пристанище Пирея, някои регионални летища, вдигане на ДДС за хотели и ресторанти и орязване на най-високите социални пенсии, изброява Reuters.

Днес, в 9:00 часа българско време гръцкият парламент ще трябва да каже мнението си относно предложението на правителството, което вече е внесено в Брюксел. Ако еврозоната приеме гръцките предложения, ще трябва ново гласуване в гръцкия парламент, за да се превърнат мерките в закон.

Дали ще има проблеми – лидерът на по-малкия коалиционен партньор в гръцкото правителство „Потами” Панос Каменос не е положил подпис под пакета от предложения. Причината – готвените нови данъци за островите заради туризма. Той поддържа твърда позиция „против” такива мерки.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес