Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Губернаторът на Истанбул: Превратът в града е пресечен

16 юли 2016, 02:56 часа • 3170 прочитания

Губернаторът на Истанбул Васип Шахин съобщи, че опитът за военен преврат в града е пресечен, а в Истанбул се прехвърлят допълнителни военни формирования.

Неговото изявление бе предадено по телевизия NTV. Шахин заяви, че при необходимост в града могат да бъдат въведени танкове, посочва още ТАСС. По-рано тази вечер РИА Новости съобщи за пожар при сградата на щаба на турското разузнаване.

В същото време служители на истанбулската полиция задържаха четирима военнослужещи, опитали се да извършат военен преврат, съобщи още Анадолската агенция.

По негови данни те се опитвали да завземат сградата на държавата телевизия ТРТ в града. Изданието уточнява и званието на единия от задържаните, който е полковник.

Командващият спецчастите на турската армия ген. Зекайи Аксакалъ съобщи пред NTV, че превратът е бил подкрепен от неголяма част от военните и скоро нещата ще бъдат върнати под контрол.

За утре следобяд се насрочва извънредно заседание в парламента в Труция, съобщават местни медии. Националната телевизия вече е под контрола на правителството.

Избухнала е бомба при сградата на парламента в Анкара, съобщават Al Jazeera и РИА Новости. 17 полицаи са загинали в Анкара, информира още Al Jazeera, позовавайки се на местна телевизия. Имало е голяма експозиция в столицата на Турция.

Същевременно десетки хиляди хора се събраха в центъра на столицата Анкара, протестирайки срещу опита за военен преврат в страната.

На кадрите от мястото на събитието се вижда военна техника, които напуска заетите позиции в града. Мащабни протести имаше в Истанбул и Измир.

Associated Press съобщи и, че турски войници са стреляли и са ранили привърженици на президента Реджеп Ердоган, които са опитали да преминат блокирания мост през Босфора. Междувременно в Истанбул са ранени трима души. По призива на президента Реджеп Ердоган турците започнаха да излизат на протести по улиците на града.

ЧЕТЕТЕ ОЩЕ

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес