Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Гръцките социалисти обвиняват Мицотакис в завой вдясно

14 януари 2021, 12:52 часа • 1335 прочитания

Гръцката социалистическа партия "Движение на промяната" (S&D) се нахвърли срещу управляващата консервативна партия Нова демокрация, обвинявайки я в десен завой, излагащ демокрацията на страната в риск.

Социалистическият лидер Фофи Генимата заяви, че правителството на премиера Кириакос Мицотакис атакува свободата на медиите чрез „силно селективно финансиране от държавата“, цитира Евроактив.

„Това подкопава демокрацията и в резултат от него Гърция се доближава до Унгария на Орбан в Глобалния индекс за свобода на словото за 2020 г. на Репортери без граници“, каза Генимата и добави, че Мицотакис вече няма „центристки профил“.

След неотдавнашната реконструкция на правителството с добавяне на ултрадесни политици, опозицията обвини Мицотакис в десен завой.

Друга тема, която повдигна вежди в Атина, е намерението на правителството да създаде специални полицейски сили за наблюдение на университетите.

„Ефективното наблюдение на университетите е популярно искане от години. Но трябва има дистанция между това и полицейската държава“, казаха социалистите.

„Безпрецедентно и естетически неприемливо е ръководството на министерството на образованието заедно с ръководството на министерството за защита на гражданите да обявяват охрана на университетите от полицията. Казахме "да" на специален орган за охрана, но с ръководство и отговорност на самите университети“, добавиха социалистите.

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес