Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Гръцкият върховен съд спря неонацистки наследник на "Златна зора"

03 май 2023, 07:25 часа • 1395 прочитания

Гръцкият върховен съд забрани на парламентарните избори в Гърция на 21 май да участва политическа партия, основана от бивш кадър на неонацистката формация "Златна зора", който излежава сега присъда в затвора, предаде Франс прес. Решението на Върховния съд е било взето с голямо мнозинство  - 9 гласа срещу 1 глас.

Илиас Касидиарис, бивш говорител на "Златна зора" и ръководител на крайнодясната партия "Национална партия – гърци", няма да може да се кандидатира на изборите, както имаше амбицията да направи, допълва БТА. 

Партията на Касидиарис е основана през 2020 г. Лидерът й, който излежава 13-годишна присъда, искаше да се кандидатира на изборите от столичния избирателен район в Атина. Касидиарис беше депутат от "Златна зора" в периода 2012 -  2019 г.

Гръцки съд: Неонацистката „Златна зора“ е престъпна организация

Забраната на партия в Гърция за участие в изборите се случва за първи път от възстановяването на демокрацията в страната през 1974 г., според експерти.

През февруари гръцкият парламент се противопостави на партията на Касидиарис, като прие поправка в изборния закон от 2021 г., която предвижда, че една политическа сила не може да участва в изборите, ако нейното ръководство, официално или неофициално, е било осъдено за принадлежност към организирана престъпна група. Финалното решение по въпроса обаче трябваше да вземе именно Върховният съд.

Още преди сегашната забрана Илиас Касидиарис, който създаде партията си няколко месеца, преди да бъде пратен в затвора през октомври 2020 г., беше разкритикувал действията на парламента срещу неговата политическа сила, като "невъобразим държавен преврат срещу демокрацията чрез опит да се отстранят от изборите стотици хиляди избиратели, подкрепящи неговата партия".       

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес