Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Гръцкият парламент ще гласува Договора от Преспа следващата седмица

18 януари 2019, 18:16 часа • 1326 прочитания

Председателят на гръцкия парламент Никос Вуцис заяви в петък, че гласуването за ратификацията на договора за името между Атина и Скопие ще се състои в края на следващата седмица. Това пише електронното издание на вестник Kathimerini, цитиран от "Фокус".

На излизане от срещата на политическия секретариат на управляващата партия СИРИЗА, Вуцис съобщи, че процесът за ратификацията на т.нар. Преспански договор ще започне през следващите няколко дни на ниво комисии и ще кулминира с дебат и гласуване в парламента в края на следващата седмица.

„Всички ще могат да се изкажат. Всички ще получат време“, каза председателят на гръцкия парламент пред журналистите след първата среща на политическия секретариат на партията от излизането на „Независимите гърци“ (АНЕЛ) от коалицията.

Управляващата партия очаква да прокара подписаното през юни м.г. споразумение със Скопие с абсолютно мнозинство от най-малко 151 депутати от 300-местния парламент, но има само 145 народни представители след напускането на управляващата коалиция от малката националистическа партия, която се противопоставя на спогодбата.

Междувременно се очаква десетки, ако не стотици хиляди демонстранти да пристигнат в Атина в неделя за протест срещу договора, който преименува северната съседка на Гърция на „Република Северна Македония“.

Деница Райкова
Деница Райкова Отговорен редактор
Новините днес