Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Гръцки острови стачкуват заради мигрантите

11 декември 2019, 17:30 часа • 3465 прочитания

Представители на властите и служители на трите гръцки острова, на които се намират най-големите мигрантски лагери в страната, организираха стачка в сряда, за да отхвърлят плановете за по-големи съоръжения. Това внася допълнително напрежение в спора им с Атина.

В съвместно изявление местните общини поискаха „без допълнителни съоръжения на Лесбос, Хиос и Самос, ефективно охраняване на морските граници и незабавно и масово (отстраняване)“ на хиляди търсещи убежище от островите, съобщи агенция АНА-МПА.

Общинските служби на острова бяха затворени в сряда в знак на протест срещу правителствените планове, съобщиха от офиса на областния управител на Северно Егейско море.

"Това е първа реакция", заяви областният управител Константинос Муцурис на пресконференция в Лесбос.

"Няма план да се справим със ситуацията и мисля, че трябва да реагираме", каза той и добави, че през последния ден близо 500 лица, търсещи убежище, са пристигнали от съседна Турция.

Правителството на премиера Кириакос Мицотакис миналия месец обяви затварянето на трите най-пренаселени лагера на островите Лесбос, Самос и Хиос и замяната им от затворени структури за настаняване.

Но местните власти казват, че не са били предупредени, че новите лагери ще бъдат разширени, с капацитет от поне 5000 на всеки остров.

Кмет на Лесбос, където има 17 000 души в лагер, построен за обработката на 2800, заплаши да подаде оставка заради проблема.

Лагерът в Хиос е препълнен с близо 6000 души - много от които са се настанили в близките маслинови горички, тъй като съоръжението е било построено само за 1000 души.

Според правителствени данни има над 40 000 търсещи убежище на пет острова, намиращи се близо до Турция - Лесбос, Хиос, Самос, Лерос и Кос - в допълнение към над 20 000 души в лагери на континенталната част на страната, които са почти пълни или капацитетът им вече е надминат.

Тодор Беленски
Тодор Беленски Отговорен редактор
Новините днес