Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Гръцката църква против ограниченията, обявени от властите

04 януари 2021, 17:40 часа • 1215 прочитания

Светият синод на Гръцката православна църква проведе извънредно заседание относно правителствените мерки за Богоявление и заяви, че „те не са съгласни с мерките и настояват за първоначално договореното, като същевременно разпореждат храмовете да останат отворени за богомолците да участват в литургия и освещаване на вода в църквите", съобщават гръцките медии.

Сред мерките, обявени от гръцкото правителство тази седмица, е забраната за отваряне на църкви в сряда за Богоявление, въпреки че преди празниците беше обявено, че по време на карантината ще има изключение за Коледа, Нова година и Богоявление, когато могат да се провеждат литургии с присъствието на вярващи.

Ето защо Светият синод на ГПЦ проведе днес среща и изрази несъгласието си с мерките на гръцкото правителство и обяви, че те са изпратили протестно писмо до правителството, „разглеждайки диалога като единственото средство за разрешаване на различията между държавата и религиозните общности“.

Освен това църквата призовава както Европейския съюз, така и гръцкото правителство да предприемат необходимите стъпки за незабавно предоставяне на достатъчен брой одобрени ваксини за гражданите.

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес