Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Груевски ще подкрепи Заев, ако се откаже от албанския език

27 февруари 2017, 08:22 часа • 1330 прочитания

Водената от Никола Груевски ВМРО-ДПМНЕ е готова да подкрепи правителство на малцинството на Социалдемократическия съюз на Македония (СДСМ), ако се откаже от Закона за езиците и т.нар. Тиранска платформа. Такова предложение отправя председателят на ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски към лидера на СДСМ Зоран Заев в профила си във Facebook, предаде БГНЕС.

Груевски препоръчва на Заев препоръчва, ако иска да дойде на власт, да провежда изборната си програма, без да засегне държавните и националните интереси.

Преди това, в изявление на ВМРО-ДПМНЕ се посочваше, че като партия се противопоставя на опитите да бъде игнорирана и преформатирана както волята на мнозинството македонци, така и волята на членовете на останалите етнически общности, които са дали своя глас за коалицията "За по-добра Македония".

"Осъществяването на платформата от Тирана и опитите за налагането на албанския език като официален, представляват преопределяне на Република Македония и са в противоречие с мултиетническия характер на държавата, поставяйки представителите на останалите етнически общности в подчинена позиция", се казва в изявлението.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес