Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Груевски счита новото име на Македония за лош вариант

14 юни 2018, 13:02 часа • 1622 прочитания

Бившият министър-председател на Македония и бивш лидер на ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски коментира постигнатото споразумение за името. В съобщение в социалната мрежа Facebook Груевски написа, че предложението, което е било публично отхвърлено през 2009 г., сега е прието в далеч по-лош вариант.

„Не само за външна, но и за цялостна вътрешна употреба, плюс промяна на Конституцията, отказ от диаспората, историята, Илинденското въстание и идентичността", пише Груевски, като споделя два линка към интернет канал, в които той говори за спора с името.

Първата връзка е от посещението му в телевизионно шоу, където той казва, че ако бъде насрочен референдум за името „Република Северна Македония“ за цялостна международна употреба, той ще гласува против.

Втората връзка показва откъс от брифинг за медиите от 2008 г., преди срещата на върха на НАТО в Букурещ.

„Гърция е на път да наложи вето, освен ако не приемем изнудването ѝ, а ние не можем да направим това. Доста вероятно е, ако Гърция наложи вето, по-нататъшните преговори за преодоляване на спора за името да изпаднат в толкова дълбока криза, която вероятно ще доведе до прекратяването им“, са думите, които Груевски е изрекъл преди 10 г.

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес