Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Германия видя в Скопие готовност за конституционни промени

23 март 2023, 15:57 часа • 1226 прочитания

Германия видя в Скопие готовност за конституционни промени, стана ясно след посещението на федералния министър на външните работи на Германия Аналена Бербок в Република Северна Македония. Тя е по покана на министъра на външните работи Буяр Османи, съобщиха от правителството на югозападната ни съседка. ОЩЕ: Ковачевски: Промените в Конституцията ще са след широк обществен консенсус

Германският министър Бербок потвърди подкрепата на Германия за европейската интеграция на Северна Македония и изрази задоволство от готовността на правителството на Северна Македония да се справи със сериозни предизвикателства като конституционните промени, които са от голямо значение за продължаване на преговорния процес с цел за членство на Северна Македония в Европейския съюз.

Припомняме, че след вдигане на така нареченото вето от българска страна, за да започнат преговорите за ЕС, би трябвало Северна Македония да включи българите в своята Конституция. ОЩЕ: Борел: Северна Македония ще промени Конституцията и ще включи българите

Разговорите между двамата министри се фокусираха върху процеса на присъединяване на страната към ЕС, като Османи посочи засиленото прилагане на дневния ред на ЕС като залог за европейското бъдеще на страната.

„Германия продължава да бъде един от най-силните поддръжници на европейската интеграция на региона и в този контекст бих искал да благодаря за силната и непрекъсната подкрепа, която страната ни получава. Северна Македония е на важен исторически кръстопът. Да вземе съдбата в свои ръце и да пристъпи решително към пълноправно членство през 2030 г. като амбициозна, но постижима цел или да влезе в поредния вътрешен преглед и стагнация. „Реалистичната перспектива за ползване на четирите свободи – за стоки, капитал, услуги и труд – по време на преговорите трябва да мобилизира всички части на обществото и да доведе до нова икономическа динамика“, каза Османи. 

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес