Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ген. Киров: Балканите стават втората конфликтна зона след Близкия Изток

10 март 2018, 18:20 часа • 3814 прочитания

Територията на Балканите става втората конфликтна зона след Близкия Изток. Това каза за седмичното публицистично предаване „Метроном“ на Радио „Фокус“ ген. Кирчо Киров.

Бъдещето пред евроинтеграцията на Балканите според него „не е безоблачно“.

„Поради своята близост можем да считаме, че Балканите и Близкият Изток са свързани като скачени съдове. От тази гледна точка ми се струва, че не е безоблачно бъдещето пред евроинтеграцията – ако употребим този термин, в частност - на Западните Балкани. Евроинтеграцията на Западните Балкани е политическо клише. Свидетели сме на развитието на сблъсък в региона на Балканите, като цяло, и в частност - на Западните Балкани, между две велики сили. Това са САЩ и Русия. И със спорадичното участие на Европейския съюз (ЕС), който всъщност няма собствено лице в тези конфликти“, коментира той.

Ген. Кирчо Киров допълни, че ЕС не е в състояние да действа като единен политически субект. Той определи съюза като общност, в която всяка държава има своите интереси и е трудно да се изработи целенасочена политика. Генерал Киров допълни, че на Балканите, както и в други региони на света, много тясно се преплитат и сблъскват интересите на Русия и САЩ.

Мария Иванова
Мария Иванова Отговорен редактор
Новините днес