Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Еврогрупата и Гърция все още не постигат съгласие за нов транш

21 март 2017, 06:45 часа • 743 прочитания

19-те финансови министри от еврозоната не са стигнали до споразумение относно времето, в което на Атина трябва да бъде изплатен следващият транш от третата международна програма за макрофинансова помощ. Това заявиха от Еврогрупата след заседанието си в понеделник (20 март), предаде БГНЕС.

"Еврогрупата подчертава необходимостта от допълнителни усилия за завършването на доклада за напредъка на реформата (бел. ред. - в Гърция, чието одобрение е необходимо, за да се отпусне сумата). Страните потвърдиха ангажимента си към изпълнението на тази задача", се казва в официалното изявление.

Следващата възможност за обсъждане на този въпрос да бъде най-вероятно представена на 7 април по време на неформалната среща на министрите на икономиката и финансите на ЕС в Малта.

Преговорите между Гърция и нейните международни кредитори вече три месеца са изпълнени с напрежение, породено от различията в мненията за реформите на пазара на труда, на пенсиите и за плана за приватизация, за който кредиторите настояват. Крайният срок за отстраняването на противоречията, свързани с Гърция е 1 юли. Към тази дата страната трябва да изплати сумата от 7 милиарда евро. Ако не бъде консенсус между кредиторите и гръцкото правителство обаче, най-вероятно ще се върне кризата от 2015 година.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес