Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Евродепутати: И мъртвите гласуваха за Вучич, никога не сме виждали подобно нещо на избори

19 януари 2024, 15:44 часа • 2066 прочитания

Има ясни доказателства, които показват, че на 17 декември в Сърбия е имало изборни измами. Дори мъртвите са гласували. Това заяви австрийският евродепутат Томас Вайц от Европейската зелена партия в обръщение към европейския парламент, съобщи "Данас".

"Гласоподаватели са докарвани в Белград с автобуси. Дори мъртвите са гласували. Тази измама е била добре организирана много преди изборите", подчерта той, цитиран от БГНЕС.

"Призовавам всички държави членки да не приемат този изборен резултат, преди да видим резултата от международното разследване", добави Вайц.

Още: Евродепутати поискаха международно разследване на изборите в Сърбия

Докладчикът за Косово в Европейския парламент Виола фон Крамон отбеляза, че през 20-те си години като международен наблюдател на изборните процеси, особено в страни в преход, никога не е виждала толкова масови кражби на гласове, както в Сърбия.

Крамон, член на мисията на ЕП за наблюдение, отново осъди нередностите по време на гласуването, особено нелегалните гласоподаватели, дошли организирано от Република Сръбска - сръбския ентитет в Босна и Херцеговина, съобщенията за упражнен натиск върху гласоподавателите, езика на омразата и масовата кражба на гласове от управляващата Сръбска прогресивна партия (СПП).

Още: По-зле сме от псевдодемокрация": Защо протестите в Сърбия утихнаха?

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес