Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ЕС заплаши Косово с негативни последици, ако не спазва договореностите

27 юли 2023, 12:06 часа • 1572 прочитания

Ръководителят на офиса на Европейския съюз в Прищина Томас Суниог каза, че ще има още негативни последици за Косово, ако изискванията и очакванията на Брюксел не се спазват.

Според него мерките, въведени от ЕС спрямо Косово, са дошли, след като от Прищина не са изпълнили условията, свързани със ситуацията в северната част на страната. Суниог заяви това след срещата с членовете на парламентарната комисия по външни работи и посочи, че позицията на ЕС е съвсем ясна, съобщава „Economy Online“.

„Имаме съвместна декларация, обявена от нашия представител (Жозеп) Борел, от името на 27 страни членки на ЕС от 3 юни. За нас това е политика на ЕС и всяка страна членка на ЕС. Повтарям, този параграф от 3 юни е съвсем ясен. Има определени изисквания и очаквания и също така е позиция, в която е ясно посочено, че ще има негативни последици, ако тези изисквания и очаквания не бъдат спазени. И ние продължаваме да се ръководим от тази позиция“, каза Суниог, цитиран от БГНЕС.

ОЩЕ: Курти алармира за заплахи срещу косовската полиция

Какви са очакванията на ЕС към Косово?

В декларацията от 3 юни 2023 г. пише, че Европейският съюз очаква както Косово, така и Сърбия да действат отговорно и да се ангажират незабавно във водения със съдействието на ЕС диалог за намиране на устойчиво решение на положението в северната част на Косово. То трябва да "гарантира безопасността, сигурността и демокрацията на участието за всички граждани и да проправи пътя за прилагането на Споразумението относно пътя за нормализиране на отношенията".

Това включва започване без по-нататъшно забавяне или създаване на условия за работата по създаване на сдружението/общността на общините със сръбско мнозинство.

ОЩЕ: И Ескобар натиска за сръбски общини в Косово

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес