Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ЕС призова Турция да се съобразява с гражданските права

08 ноември 2013, 19:45 часа • 31081 прочитания

ЕС насърчи турското правителство да уважава начина на живот на всеки гражданин в разгара на полемиката в обществото, предизвикана от изказване на турския премиер Реджеп Тайип Ердоган срещу смесените студентски общежития, предаде БТА.

Повече демокрация в Турция означава повече уважение и признаване на разнообразието на турското общество. Това означава също повече уважение на личния избор и на начините на живот на гражданите, заяви днес еврокомисарят по разширяването Щефан Фюле в края на двудневното си посещение в Турция.

Ние не сме разрешили и няма да разрешим момичета и момчета да остават заедно в държавните общежития, заяви Ердоган във вторник (5 ноември) пред депутати от Партията на справедливостта и развитието. Изходът от този дебат е много важен, изтъкна днес Фюле, който добави, че е обсъдил този въпрос по време на срещите си с турските отговорни представители.

Междувременно и турският вицепремиер Бюлент Арънч критикува задочно изказването на Ердоган за разделението на студентите по полов признак в отделни общежития. Той каза, че не е било нужно турският премиер да поставя под натиск правителството с това изказване. Според анализатори това е признак на разделение в управляващата Партия на справедливостта и развитието.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес