Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ердоган закри университет, свързан с Давутоглу

30 юни 2020, 12:59 часа • 1642 прочитания

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган разпореди закриването на университет в Истанбул, свързан с неговия съперник и бивш премиер Ахмет Давутоглу.

Частният университет в Истанбул "Сехир" е създаден през 2008 г. от фондация, чиито учредители включват бившия премиер Ахмет Давутоглу, но той се оказа част от сериозен спор, след като напусна управляващата партия на Ердоган през септември.

През декември Давутоглу създаде своя Партия на бъдещето, която според експерти се стреми да привлече гласоподаватели от Партията на справедливостта и развитието на Ердоган (ПСР).

Университетът за първи път замрази активите си в края на миналата година, когато съдът в Истанбул се произнесе срещу него в спор за плащания с Халкбанк, отбелязва БГНЕС.

Тогава контролът над университета, собственост на Фондацията за науки и изкуства (BISAV), беше прехвърлен на Мармарския университет, преди държавата да поеме контрола над самия BISAV през януари чрез поставяне на попечители.

В президентски указ, подписан от Ердоган в понеделник, но публикуван през нощта, се казва, че „разрешението на университета да провежда каквито и да било дейности е оттеглено“.

Някога Давутоглу беше близък с Ердоган и е бил външен министър, но двамата влязоха в много противоречия и той беше принуден да подаде оставка като премиер през май 2016 г.

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес