Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Eксперт: Референдумът дестабилизира и поляризира Македония

06 октомври 2018, 14:00 часа • 3726 прочитания

Политиката на Запада се подкрепя от все по-малко граждани в Македония, което подлага на изпитание и Запада, и европейската интеграция. Това каза пред „Фокус“ Кирил Дрезов, преподавател по европейска политика в университета Кийл, Великобритания.

Според него Македония се поляризира и дестабилизира след референдума за името.

Конституционно референдума е провален, поради слабата избирателна активност, обясни той.

„Македония беше тласната към този договор с Гърция без в страната да има какъвто и да е консенсус. Гърция също беше бутана в тази посока. Там съвсем ясно няма мнозинство в подкрепа на договора. Европейският съюз игнорира конституционното и законовото положение и на основата на малцинството, което подкрепи договора, и бута Македония в нарушение с конституцията да прокарва въпросния договор. Ако се стигне до това без избори, а чрез бутане и подкупи, този договор ще има много ниска легитимност“ каза той.

Според Дрезов от правителството на премиера Зоран Заев ще се опитат да привлекат на своя страна депутати от опозицията, но това би било възможно само ако гласуването за договора с Гърция е анонимно.

България не трябва да се меси активно в тези процеси, каза още той.

Според него страната ни защитава интернационални позиции, без да знае собствения си интерес, който според него е поддържането на близки контакти със съседните страни и техните управляващи.

Райко Павлов
Райко Павлов Отговорен редактор
Новините днес