Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Еди Рама към Европа: Махнете срамното петно, хвърлено върху албанския народ

18 октомври 2022, 20:40 часа • 2834 прочитания

Министър-председателят на Албания Еди Рама изпрати до държавните глави и ръководителите на правителствата на всички страни-членки на Съвета на Европа писмо, в което иска от тях да отхвърлят доклада на пратеника на ПАСЕ Дик Марти за търговия с човешки органи, предаде БТА.

В речта си пред Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) на 13 октомври Рама поиска да се преразгледа резолюция 1782 от 2011 г. за доклада на Дик Марти и да бъдат отхвърлени твърденията му за търговия с човешки органи по време на последната война в Косово. Според Рама няма нито едно доказателство за твърденията на Марти, с което се провалят и обвиненията за престъпления срещу цивилни от страна на водачите на Армията за освобождение на Косово, които са съдени в Специализирания съд за Косово в Хага.

В писмото си албанският премиер спомена мемоарите на бившия главен прокурор на Международния трибунал за бивша Югославия Карла Дел Понте, публикувани през 2008 г., в които тя твърди, че членовете на Армията за освобождение на Косово са извършили ужасни престъпления, преди всичко изваждане и търговия с човешки органи. Рама подчерта, че нейните обвинения са били категорично отхвърлени от Албания, Косово и от други /страни/ в региона поради факта, че разследванията на главния прокурор на Международния трибунал за бивша Югославия, проведени в продължение няколко години, включително и в Албания, са били напълно неубедителни.

Рама написа още, че вместо да се сложи край, тази информация е била „пренесена нататък в Съвета на Европа от други, по-специално от членове на партията на Путин „Единна Русия“, които я превръщат /информацията/ в инструмент, за да подхранват допълнително руския наратив за Косово“. В резултат на това е представен доклад на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа, в който, по думите на Рама, отново са липсвали доказателства, и въз основата на него и на сериозността на обвиненията през януари 2011 г. Асамблеята е приела резолюция 1782.

Рама написа, че единадесетгодишните усилия в разследването, положени на национално, регионално и международно ниво, за да се докажат твърденията за търговия с човешки органи, са успели да докажат това, което, според Рама, вече е било известно – че „няма абсолютно нито едно доказателство, нито в Албания, нито другаде в региона, за изваждане и трафик на органи, заради което би могло да бъде повдигнато обвинение дори срещу един член на Армията за освобождение на Косово“. Към това албанският премиер допълни, че обвинителният акт, представен от Специализираните състави в Хага, не съдържа нито една дума, свързана с предполагаемото изваждане и трафик на човешки органи.

Еди Рама написа, че „няма нито факти, нито извършители, нито жертви на трафик на човешки органи“. По негови думи докладът и последвалата резолюция на ПАСЕ са се основавали „повече на спекулации, отколкото на факти, на циркулиращите слухове, вместо на доказателства“. Според него те вече са се превърнали в „незаслужено петно върху несправедливо обвинените и в срам за международната политика“.

Рама припомни, че тези аргументи са били представени пред ПАСЕ на 13 октомври 2022 с призив за последващ доклад, като подчерта, че въпросът е от първостепенно значение не само за защита на правата на лица, несправедливо обвинени в престъпления, които никога не са извършвали, но и за гражданите на Албания, „които продължават да бъдат мишена на опасни и неоснователни стереотипи като този и жертви на враждебност и ксенофобия, подхранвани от подобни обвинения“. Рама заяви, че става въпрос също за истината и справедливостта, без които цялото доверие в международната политика и нейните институции са подкопани.

Към писмото си Рама приложи и копие от речта си пред ПАСЕ, както и копие от одобрената от албанския парламент резолюция по този въпрос и завърши, като изрази благодарност за помощта и надежда, че ще получи подкрепа за последващ доклад като честна и необходима поправка на една трагична грешка, чиито последствия продължават да преследват албанския народ.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес