Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Държавният департамент подкрепя решаване на спора за името на Македония

01 юни 2018, 10:31 часа • 1381 прочитания

"Надяваме се, че лидерите на Македония и Гърция ще намерят взаимно приемливо решение на проблема с името, което ще бъде в интерес на евроатлантическата интеграция, икономическия просперитет, мира и стабилността в региона". Това става ясно от изявление на Държавния департамент на САЩ, цитирано от БГНЕС.

Външният министър Никола Димитров каза вчера, че името се нуждае от най-голяма отговорност от всички политически фактори в страната. "За този изключително важен въпрос, който ни отнема и забавя бъдещето в продължение на много години, е необходимо лидерство. Ако намерим начин да затворим проблема за запазване на идентичността и достойнството, всички ние ще бъдем заедно от вярната страна на историята", каза Димитров.

Премиерът Зоран Заев преди два дни пък заяви, че решението на десетилетния спор за името никога не е било по-близо, но се въздържат от коментар за това, кое име най-много е приемливо и за двете страни, след като предложението "Република Илинденска Македония" не е беше прието от Гърция.

"Все още няма нищо съгласувано. Както съобщиха министрите Димитров и Кодзияс, бяха договорени принципите и началата на споразумението. Работи се върху юридически формалния аспект на самия договор, следва разговор между мен и министър-председателя Ципрас, вярвам че ще е тези дни. В този разговор очаквам да направим стъпка, която е много важна и затова следим всички спекулации в обществото", каза Заев.

Президентът Георге Иванов пък не приема име за обща употреба за разрешаване на спора за името с Гърция. "Целият процес наподобява лично споразумение между премиера Заев и премиера Ципрас, което не е осигурило с национален консенсус в Република Македония. Моята позиция е, че не приемам решение на проблема с името за цялостна употреба, или „erga omnes“, каза македонският президент. Той подчерта, че сключването на международно споразумение трябва да бъде в съответствие с Конституцията на Република Македония, вместо да предвижда нейното изменение.

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес