Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Двуседмично мащабно военно учение с руски части започва в Сърбия

01 ноември 2016, 08:22 часа • 1547 прочитания

Около 50 белоруски десантчици миротворци, заедно с руски военни, ще участват в Сърбия в учения "Славянско братство 2016" със самолети на военно-транспортната авиация на Русия, се казва в съобщение на руското отбранително ведомство, цитирано от БГНЕС.

Ученията ще се проведат между 2 и 15 ноември в района на Белград и в тях ще вземат участие военни части от Русия, Беларус и Сърбия. От руска страна в в ученията ще участват повече от 150 десантчици и над 50 военнослужещи от Военно-транспортната авиация. В ученията ще вземат участие и безпилотни самолети „Тахион“, танкове БМД-2, четири АТВ и три военно-транспортни самолета Ил-76МД.

Ученията стартират, след като сръбският президент Томислав Николич даде провокативно интервю пред Russia Today - медията, чиито сметки във Великобритания предстои да бъдат блокирани изцяло от NatWest Bank, клон на Royal Bank of Scotland. В интервюто Николич изрази съжаление, че Сърбия е заобиколена от страни-членки на ЕС, като България и Гърция, но обясни, че Сърбия се стреми да влезе в ЕС, защото това е бъдещето ѝ и от Европейския съюз влизат много инвестиции. Дайте ни 10 швейцарски банки, нефт, както е в Норвегия или шведската промишленост и няма да искаме да влезем в ЕС, каза Николич.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес