Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Джуканович: Западните Балкани остават място на конфликт

24 септември 2021, 09:11 часа • 1790 прочитания

Западните Балкани остават място на конфликт на геополитически интереси, което може да дестабилизира целия регион, предупреди президентът на Черна гора Мило Джуканович на 76-ата сесия на Общото събрание на ООН в Ню Йорк. Той подчерта, че предизвикателствата и заплахите за мултиетническата демокрация на Балканите не са по-малко днес.

„Западните Балкани отново са сцена на конфликтни геополитически интереси, което доведе до забавяне на интеграцията на западнобалканските общества в естествената им европейска среда, подкопавайки доверието и забавяйки усвояването на европейските ценности. Това объркване не само води до застой и по-нататъшно изоставане в развитието на този европейски регион, но също така отваря място за връщане на разрушителни теории, че поради изостаналостта този регион не може да живее като мултиетническа и мултирелигиозна общност, нито да гарантира функционирането на държавите. Подобна конструктивна теза е специално предназначена да се припише на Босна и Херцеговина, но и на други по-малки страни в региона, за да се създаде алиби за възобновяване на мащабни националистически проекти, като тези, които доведоха до война в тази област през 90-те години с почти 150 000 човешки жертви“, отбеляза Джуканович.

Той подчерта, че решимостта Черна гора да се противопостави на такива ретроградни и опасни идеи, не е намаляла.

"Ето защо днес Черна гора предупреждава за подновена опасност от дестабилизиране на Западните Балкани и стесняване на хоризонта на европейската перспектива", каза държавният глава.

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес