Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Депутат от ВМРО-ДПМНЕ изгори френското предложение от трибуната на парламента (ВИДЕО)

14 юли 2022, 21:42 часа • 3418 прочитания

Депутатът от ВМРО-ДПМНЕ Йован Яулески подпали френското предложение по време на  пленарната сесия на парламента в Скопие. Кадри от случилото се публикува телевизия TV21.

Парламентът на Северна Македония обсъжда внесените от правителството документи, включващи рамката за начало на преговори на страната за присъединяване към ЕС. Дебатите обаче бяха прекратени и отложени за утре по обяд. 

Преди началото на заседанието към депутатите се обърна председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. "Европа няма никакво съмнение, че македонският език е вашият език и ЕС ще го приеме без никакви допълнителни класификации", каза тя. Някои мислят, че е правилно да се изчака по-добра сделка от френското предложение, продължи тя, но припомни колко много усилия са положили всички членки, за да се стигне до споразумение. "Германия, Португалия, Словения и сега Франция (страните, които досега бяха председатели на Съвета на ЕС - б.р.). Насърчавам ви да се възползвате от това предложение, за да бъдете от вътрешната страна на преговорния процес, а не да чакате извън него."

Почти всички депутати от опозицията се опитаха да попречат на македонския премиер Димитър Ковачевски да обясни защо трябва да се приеме френското предложение за отмяна на българското вето. Народните представители надуваха вувузели, свирки и вдигаха непоносим шум в пленарната зала, пише в. "Независен". Това се повтори почти всеки път, когато на трибуната излизаше представител на управляващите.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес