Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Демонстранти не пускат Вучич да излезе от Президентството*

17 март 2019, 16:30 часа • 2430 прочитания

Демонстрации и напрежение в Белград. Държавният глава на Сърбия Александър Вучич е блокиран в Президентството, информира "Фокус". В по-ранен етап днес привърженици на "Съюз за Сърбия" обкръжиха президентската сграда и не допускаха преминаване през всичките й входове.

Организаторите на протеста заявиха категорично, че няма да допуснат Вучич да напусне Президентството. Те отправиха призиви към недоволните граждани да направят обръч при сградата.

Исканията на демонстрантите са за оставка на Вучич, на премира Анна Бърнабич, както и на председателя на парламента Мая Гойкович. Припомняме, че исканията на недоволните са за разкриване на престъпления и злоупотреба с власт, прозрачност при решаването на косовския въпрос и свобода на медиите. Малко преди блокадата на Вучич, имаше нахлуване в сградата на Сръбската национална телевизия, с искане тя да отразява правдиво протестите, а не да ги неглижира.

Самият Вучич заяви, че е блокиран от "1023 души" - толкова били преброени на охранителните камери, и предупреди, че Сърбия няма да позволи насилие поради политически причини. В изявлението си сръбският президент обвини лидерите на опозицията – Бошко Обрадович и Драган Джилас, че са фашисти и олигарси. Той обеща да не предава властта, дори ако на улицата излязат стотици хиляди хора, информира БГНЕС.

* В крайна сметка, към 20:30 часа българско време протестът приключи. 

Лидерът на опозиционната партия "Двери" Бошко Обрадович даде ултиматум на властите до утре (18 март), 16:00 часа българско време да бъдат освободени задържаните за влизането в сградата на националната телевизия РТС. Той подчерта, че става дума за младежи на възраст между 18 и 20 години.

Обрадович поиска лидерите на опозицията да получат достъп до предаванията и новините на държавната телевизия. Той обеща опозиционните лидери да продължат с протестите до изпълняването на всички техни искания.

Освен това, Обрадович предупреди Вучич да не докарва в Белград своите поддръжници, защото това ще доведе до гражданска война.

Атанаска Маркова
Атанаска Маркова Отговорен редактор
Новините днес