Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Децата и внуците на румънците ще ходят в затвора, ако не им плащат „помощна пенсия"

05 юли 2019, 21:30 часа • 14802 прочитания

Управляващата партия в Румъния планира да принуди възрастните потомци да плащат "помощни пенсии" на своите родители, както и на баби и дядовци, в противен случай те ще бъдат изправени пред затвор, предаде МИА, цитирана от БГНЕС.

Проектозаконът, представен от повече от 70 депутати от СДП в румънския парламент, изисква от възрастните деца да осигурят финансиране за своите родители, баби и дядовци, както и за прабаби и прадядовци, които живеят трудно, под формата на „помощни пенсии“.

Става въпрос за сума, която се определя в зависимост от случая. А определянето на размера ще става по договорка между плащащата и получаващата страна - само ако няма съгласие, ще се намесва съд. Сумата трябва да се плаща в брой всеки месец, но не може да е повече от 1/5 от нетните доходи на плащащите деца и внуци, уточнява Business Review. Предвижда се тези, които не изпълняват това задължение, да се наказват с глоба или до три години затвор. А пенсия ще се дава и на пастроците, като тук обаче трябва даващите пенсията да имат "достатъчно финансов ресурс", но не е ясно какво значи това.

В случай, че децата не могат да осигурят пенсионна помощ, задължението ще се поема от внуците на румънците, които нямат с какво да живеят.

Райко Павлов
Райко Павлов Отговорен редактор
Новините днес