Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ципрас получи проектодоговора за разрешаване на спора с Македония

26 февруари 2018, 11:48 часа • 1030 прочитания

Гръцкият министър на външните работи Никос Кодзияс е предал на премиера Алексис Ципрас проектодоговора за разрешаване на спора за името на Република Македония, съобщават гръцките медии. Този проектодоговор в най-скоро време ще бъде предаден и на македонския премиер Зоран Заев.

Документът съдържа 20 страници. Гърция приема 4 от общо петте предложения на международния посредник Матю Нимиц за името на Македония, пише БГНЕС.

Атина отхвърля предложението "Република Македония-Скопие". В момента остават останалите 4 идеи - "Нова", "Горна", "Северна" и "Вардарска". Гърция предлага новото наименование да се изписва на "славянски език" и да бъде за цялостно използване и в страната, и в чужбина.

Според вестник "Ефемерида" двете страни вече са се договорили за новото име на западната ни съседка.

В близките десет дни се очаква Кодзияс да кацне на летището в Скопие, което в момента променя името си от "Александър Велики" в "Международно летище Скопие". Правителството на Заев взе решение и за преименуването на магистралата от Скопие до Гърция от "Александър Велики" в магистрала "Приятелство".

Коалиционният партньор на Ципрас "Независими гърци" продължава да се противопоставя на включването на термина Македония в новото име на страната.

Припомняме, че Република Македония не може да се присъедини нито към НАТО, нито към ЕС поради гръцката блокада, която отказва да признае страната под нейното конституционно наименование. До момента 139 държави са признали Република Македония под това име.

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес