Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ципрас бленува за правителство с кратък мандат, да прочисти политическата система

17 май 2023, 10:52 часа • 975 прочитания

Бившият премиер на Гърция и лидер на СИРИЗА Алексис Ципрас смята, че след изборите в неделя в страната трябва да бъде съставено правителство с кратък мандат, чиято основна задача да бъде прочистване на политическата система и разрешаване на случая с шпионажа от страна на гръцката информационна агенция.

Изявлението дойде по време на негово интервю за интерканал, в което той сподели, че е загрижен за спечелването на изборите, за да състави прогресивно правителство, съобщава изданието "iefimerida.gr".

"Това, което ме притеснява в момента, е победата. Защото победата отключва перспективата за създаване на дълготрайно и стабилно прогресивно правителство. След като видим резултатите, ще можем да разговаряме и да оценяваме. Не изключвам предварително възможността да възникне такъв разговор в деня след изборите, но моята цел не е правителство със специално предназначение", каза в интервюто председателят на СИРИЗА.

Кириакос Мицотакис добави, че "това, което обсъждаме в момента, би било нещо напълно безпрецедентно за гръцките стандарти, т.е. правителство, което няма да има друга работа, освен да разследва скандала с подслушването. Чудя се дали това правителство ще се намеси и в съдебната система. Защото скандалът е в съдебната система", добави той.

По същество Ципрас имаше предвид, че в случай, че Никос Андрулакис от ПАСОК продължи да настоява за друг министър-председател, за да състави правителство със СИРИЗА, те ще могат да съставят само правителство с кратък мандат с цел "прочистване" на политическата система. Политическият офис на СИРИЗА обясни също, че този сценарий би бил обида за гражданите, които са избрали Алексис Ципрас за министър-председател.

Лидерът на СИРИЗА даде по този начин знак на Андрулакис, заявявайки, че ако той настоява на сегашните си условия, новите допитвания ще имат характера на "референдум".

Изявлението на Ципрас предизвика силни реакции и в редиците на партия "Нова демокрация", като говорителят Акис Скерцос обвини Ципрас, че променя плановете на правителството, за да ги нагоди към своите стремежи, съобщава "Катимерини".

Председателят на НД Кириакос Мицотакис също реагира на изявлението на Ципрас по време на интервю за ANT1.

"Малко преди края на предизборния период маските паднаха. Когато говорех за правителство на губещите, имах предвид именно това. Не можех да си представя, че правителството на губещите ще бъде и правителство на отчаяните. Чудя се дали това правителство ще се намеси и в съдебната система. То може да иска каквото си поиска, стига да има мнозинство. Това, което няма право да прави, е да залага страната на зарове. Правителство със специална цел е правителство на парализата - определение за неуправляемост", каза Мицотакис.

Той постави въпроса и дали този ход не е опит за "хвърляне на хора в затвора" и подчерта, че е възможно, гласувайки за ПАСОК и Никос Андрулакис, тези гласове да отидат за правителството на Ципрас.

Председателят на ПАСОК Никос Андрулакис заяви пред телевизия Алфа, че е против създаването на правителство със специална цел и че СИРИЗА се държи безотговорно и „налива вода в мелницата“ на НД.

"Това, което казва г-н Ципрас, е оръжие за Мицотакис. Така че, когато той говори за правителства, които не са стабилни, които не се занимават с цялостна програма за бъдещето на страната, за икономиката, за националните въпроси, а повдига само един въпрос, това по същество прави г-н Ципрас спонсор на г-н Мицотакис", заяви председателят на ПАСОК.

"Подслушващи скандали, Пацис, трагедията в Темпе, където те излъгаха... Това, което казвам и в което вярвам, е, че ако имаше надеждна опозиция, правителството на Мицотакис щеше да е в миналото", добави той.

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес